Close
VA apaisat títol

LA CREATIVITAT COM A OPORTUNITAT

Editorial revista Nosaltres 135

Aquest text correspon a l'editorial de la revista Nosaltres núm. 135, publicada pel Col·legi Sant Vicenç.

Molts de vosaltres us preguntareu el perquè d’aquest canvi, per què aquesta edició de la revista Nosaltres la trobeu únicament en format digital i no pas en format paper. No us preocupeu, perquè el número 136, la revista del proper trimestre, el podreu tornar a tocar, fullejar i olorar, com sempre heu fet. Aquest canvi és degut a la necessitat d’optimitzar els recursos de què disposem. No us en preocupeu perquè, tal com deia el gran físic Albert Einstein, “enmig de la dificultat rau l’oportunitat”.

Aquesta màxima de l’il·lustre alemany ens ve com anell al dit per a encetar una nova aventura, una odissea en la qual el nou equip de la revista Nosaltres haurà de trobar de nou l’equilibri, sense deixar de banda l’esperit d’aquest magazín. I quan ens plantegem el canvi, ho fem des de la perspectiva del treball cooperatiu, en què cada iniciativa dels membres de l’equip suma. Així doncs, per a aconseguir aquesta transformació, caldrà potenciar la creativitat.

Però, què és la creativitat? És la capacitat de la ment per a relacionar idees i conceptes de manera innovadora amb vista a solucionar problemes. Al contrari del que molta gent pensa, ser creatiu no és una qualitat, és només una eina. Tots podem ser creatius, però per aconseguir-ho hem de posar els mitjans necessaris.

Si el que desitgem és tenir una idea original, el primer que necessitarem serà temps. Quan som petits, disposem de molt de temps per a jugar, somiar, imaginar, crear… L’adult també en necessita. No podem viure pendents de la pressió del temps. Essent així, aquest només aconseguirà ser el centre dels nostres pensaments. Hem de capgirar la situació, hem de fer que el temps jugui al nostre favor. Si disposem de temps per a reflexionar, relaxadament, serà quan les idees més insòlites sorgiran, perquè la creativitat no entén de pressions.

Una idea no és bona o dolenta. Una idea ens pot ser útil per ella mateixa o ens pot servir com a recolzament d’una altra. Quan volem donar solució a un problema, hem de creure fermament que el podrem resoldre. Hem d’avançar amb passos ferms, sense por a equivocar-nos; errar és part del procés. És molt important confiar, assumir una actitud positiva. Si mostrem seguretat en les nostres idees, en els nostres pensaments, serà més senzill transformar impossibles en possibles.

Volem pensar de forma innovadora? L’humor ens recolzarà. El sentit de l’humor implica trencar amb l’excés de serietat amb què sovint ens afrontem a la vida. Utilitzant recursos de l’humor com exagerar, capgirar el punt de vista o combinar idees incompatibles, aconseguirem veure els problemes des d’una altra perspectiva que ens ajudarà a solucionar-los.

Les persones creatives tenen la capacitat de pensar diferent, deixant enrere idees tradicionals i creant-ne de noves que, sovint, poden ser sorprenents. Per aquest motiu, hem d’incloure la creativitat en les nostres vides, en les nostres aules. Perquè si no aconseguim ser creatius i ensenyar als infants a ser-ho, no arribarem a entendre que la vida és plena de coses que no creiem que es puguin dur a terme, fins que les aconseguim fer.

Manel Vidal Portillo

Editorial revista Nosaltres 135 (Març, 2013)

PUBLICAT PER MANEL VIDAL SOTA LLICÈNCIA CC BY-NC-SA​ 4.0

Skip to content