Close
VA apaisat títol

GAUDIM DEL LLEURE

Editorial revista Nosaltres 142

Aquest text correspon a l'editorial de la revista Nosaltres núm. 142, publicada pel Col·legi Sant Vicenç.

L’ estiu és la millor època de l’any per a fer grans activitats a l’aire lliure, com anar a casals, marxar de colònies o campaments, o fer rutes per la muntanya. Les dificultats que moltes persones tenen per a conciliar la vida laboral i el gaudi d’una vida familiar, fan complicada la realització d’aquestes activitats durant el curs escolar. Tot i així, hauríem de ser coneixedors de la importància que té l’educació dels nostres fills més enllà de l’estrictament escolar. Parlem, doncs, de l’educació en el lleure.

Però, què entenem per lleure? El lleure no és fer que l’infant realitzi una activitat mentre els adults en realitzen d’altres del seu interès; no és donar una eina tecnològica per tal que jugui i no molesti. El lleure és el temps que va més enllà d’obligacions i necessitats. És l’activitat que fem durant les nostres hores “lliures”, que omple les nostres necessitats d’esbarjo. És sabut que les persones sempre hem tingut la necessitat d’aprendre d’una forma diferent, de viure experiències, de compartir, de conèixer, de gaudir de la natura i d’estimar.

L’any 1876 Walter Bion va organitzar les primeres colònies a Europa: marxava a la muntanya durant un mes amb un grup de nois, fills de les ciutats industrials, a respirar aire pur, a córrer, a jugar i a alimentar-se de forma sana i equilibrada. Aquestes activitats de lleure van anar creixent i popularitzant-se. El 1907 Baden Powell fundà l’escoltisme, que l’any 1912 va arribar a Catalunya gràcies a Pere Roselló. Al cap d’uns quants anys, concretament el 1959, l’Associació Catòlica de Pares de Família, sota el guiatge del salesià Esteve Casals, organitzà les primeres colònies per a infants de Sant Vicenç dels Horts.

Des de llavors ha crescut el nombre d’activitats, l’oferta de lleure s’ha multiplicat. Esplais, caus i altres entitats ens ofereixen un ventall immens de possibilitats. Els infants tenen la necessitat de ser educats en el lleure, de compartir espais i moments amb altres nens i nenes com ells, en situacions diferents de les familiars i les escolars. No solament a l’estiu, sinó també durant tot l’any, que és quan moltes d’aquestes entitats organitzen les seves activitats.

Els nostres fills i filles necessiten aquest temps. Però també desitgen gaudir-lo al nostre costat. La família ha de ser la instigadora d’aquest aprenentatge de les afeccions, d’aquest compartir jocs i esports. Ha de ser la provocadora d’ensenyar a conèixer nous paisatges físics i humans, de posar-los en contacte amb la natura, duent a terme viatges i excursions. Ha de conrear en ells el sentiment, la fantasia, la imaginació, la bellesa, mitjançant vivències compartides que els agitin i empenyin a gaudir d’una salut personal, física, psíquica i social excel·lent.

L’any 2015 tenim l’oportunitat de gaudir del lleure pares i fills, d’aprendre plegats. Durant el curs escolar fem que frueixin d’aquesta vivència amb altres infants com ells a l’esplai o al cau. Però durant l’estiu, a més a més, marxem junts a respirar aire fresc, a jugar, a parlar, a viure experiències inoblidables. Serem capaços de fer-ho?

Manel Vidal Portillo

Editorial revista Nosaltres 142 (Juny, 2015)

PUBLICAT PER MANEL VIDAL SOTA LLICÈNCIA CC BY-NC-SA​ 4.0

Skip to content