Close

Què és Scratch?

Què és Scratch? Bona pregunta!

Scratch és un entorn de programació visual per blocs adreçat a infants i joves que permet crear històries, jocs i animacions i compartir-les amb altres persones d’arreu del món.

Aquest projecte, creat l’any 2003 pel Grup “Lifelong Kindergarten” del MIT Media Lab (EEUU), és gratuït i en l’actualitat aplega 20 milions de projectes compartits. El seu lloc web és: scratch.mit.edu

LogoScratch

El que heu llegit és la definició que acostumem a dir i que podeu utilitzar si esteu cercant informació al voltant de Scratch. Trobareu més detalls en aquest enllaç (recordeu que, si no es mostra per defecte en català, podeu canviar l’idioma al peu de la pàgina).

Ep, educadors i educadores: seguiu llegint! Perquè Scratch és més que un llenguatge de programació o una comunitat en línia.

Scratch és un moviment

Un moviment format per persones de totes les edats amb ganes d’explorar, experimentar, expressar-se i compartir les seves creacions amb altres persones. Creiem que és important veure-ho així per explicar el fenomen i entendre el que està passant al voltant de Scratch.

Per què és tan important Scratch?

En els darrers anys hi ha un interès creixent per a que infants i joves aprenguin a programar. Podríem pensar que l’objectiu final és fomentar vocacions tecnològiques per tal que els estudiants arribin a fer enginyeries i altres carreres relacionades amb les ciències de la computació. És cert que hi ha una falta de perfils professionals d’aquesta classe, però el propòsit de Scratch no és pas aquest.

"Per a nosaltres, programar no és un conjunt d’habilitats tècniques, sinó un nou tipus d’alfabetització i expressió personal, valuosa per a cadascú, tant com aprendre a escriure. Veiem la programació com una nova manera perquè les persones organitzin, expressin i comparteixin les seves idees."

Mitchel Resnick (conegut com a pare d’Scratch) i David Siegel

És a dir, Scratch és un recurs per a que cada persona comuniqui els seus pensaments i la seva manera d’entendre el món. Igual que quan redactem un text, fem un dibuix o qualsevol altra creació: a Scratch, el projecte és la unitat central.

"El nostre objectiu final és ajudar a tots els nens a desenvolupar el seu pensament, desenvolupar les seves veus, i desenvolupar les seves identitats. Res d’això passarà a menys que contínuament preguntem: A qui estem incloent? A qui estem excloent? I com podem oferir a tots oportunitats per explorar, experimentar i expressar-se?"

Mitchel Resnick
A Scratch tothom hi té cabuda

L’equip d’Scratch utilitza una metàfora:

  • a l’habitació d’Scratch, el sòl és baix per a que tothom ho tingui senzill per començar;
  • el sostre és alt per oferir opcions complexes, ja que es poden fer programes ben enrevessats;
  • i el més important: les parets són amples per acollir tot tipus de projectes.

Perquè cada projecte és significatiu per al seu creador, però no esperarem que aquell mateix ho sigui per a tots els nens i nenes.

Amb Scratch no només podem fer jocs, sinó també històries interactives, creacions artístiques de qualsevol tipus, música, animacions i simulacions. I en connexió amb altres eines físiques com kits de robòtica o plaques, es pot anar més enllà dels robots tradicions i crear escultures interactives i instruments musicals.

Què és Scratch, en una presentació

El 10 de març de 2018 en Pau Nin va participar a la jornada TACArt amb el taller Scratch amb A d’Art. Compartim la presentació utilitzada com a suport, en la que veureu unes primeres diapositives que pretenen explicar què és Scratch:

Created by potrace 1.16, written by Peter Selinger 2001-2019
La informació d'aquesta pàgina provè del web (temporalment tancat) www.scratchcatala.com, creat per Eugeni Catalan i Pau Nin.

PUBLICAT PER MANEL VIDAL SOTA LLICÈNCIA CC BY-NC-SA​ 4.0

Skip to content